Ładowanie
Książka
Potęga realna
Okładka książki

Potęga realna

Cena
32,00 zł
Data wydania
30 października 2017
Format
230 x 160
Oprawa
Miękka
Ilość stron
82
ISBN
978-83-8011-579-8
Dostępność
dostępny

Książka ta traktuje o błędnym traktowaniu potęgi, wymyślonej niegdyś jako skrótowy zapis wielokrotnego mnożenia liczby „a” przez siebie, przedstawiając to wielokrotne namnażanie w postaci wykładnika potęgi „n” oznaczającego ilość powtórzeń namnażania, zapisując całość jako aⁿ. Sposób wielce wygodny i zrozumiały w stosowaniu.

Wszystko to związane z potęgą miało historycznie miejsce gdy „a” było dodatnie, zanim odkryto istnienie liczb ujemnych – o czym pierwsze wzmianki pojawiły się w Chinach w II wieku p.n.e. Liczby ujemne opisują procesy przebiegające w odwrotnym kierunku niż te opisywane przez liczby dodatnie – narastają na lewo od zera osi liczbowej. Na większą skalę upowszechniły się one stosunkowo późno, bo dopiero w średniowieczu – w epoce feudalizmu – za sprawą rozwoju kupiectwa i rozliczeń kupieckich jako niedobór wagi lub zadłużenie.

Gdy to potęgowanie zaczęto stosować na liczbach ujemnych według mechanizmu jak dla liczb dodatnich, pojawiło się wiele sprzeczności. To za sprawą tego, że minus ma właściwość zmieniania znaku wymnażanej liczby na przeciwny. Spowodowało to konieczność okrojenia dziedziny potęgowania, by te sprzeczności znalazły się poza nią samą. Konsekwencje nierozumienia potęgowania liczb ujemnych – i co z nich wynika – znajdzie czytelnik w tej książce.



Autor
Autor książki

Longin Szatkowski

Urodził się w 1947 roku. Absolwent Akademii Rolniczo-Technicznej w Olsztynie, obecnie Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego. Jako inż. rolnictwa jest człowiekiem czynu i zawsze przedkłada pracę własnych rąk nad grzanie stołków. Osiadł na gospodarstwie rolnym, gdzie - jak twierdzi - mógł się spełnić jako prawdziwy inżynier, obcując bezpośrednio z przyrodą i często się z nią zmagając, co pozwoliło mu poznać wiele jej praw i prawidłowości.

Ta strona używa plików cookies.
Dowiedz się więcej o polityce plików cookies klikając tutaj